Kres salata ( Lepidium sativum )

Kres salata ( Lepidium sativum ) ili Garden Cress je biljka zanimljivog i bogatog ukusa, blago ljutkasta i veoma zdrava. Kres salata je nešto što svakako morate imati na svom jelovniku.

Istorija kres salate

Kres salata se koristi kao lekovita biljka još od vedske ere. Smatra se da je poreklom iz Persije a kasnije se proširila u bašte Indije, Sirije, Grčke i Egipta. Kres salata je vrlo popularna i često konzumirana vrsta lisnatog povrća. Danas se najviše proizvodi u Francuskoj a veoma je zastupljena u Skandinaviji, Engleskoj i Holandiji. Zbog svog zanimljivog ukusa svrstana je u često korištenu biljku po celom svetu i koristi se kao zdrav dodatak salatama i sendvičima.

Biljka kres salate

Kres salata je jednogodišnja biljka koja može da naraste do 60 cm. Pripada porodici Cruciferae. Raste uz puteve, u pustarama, planinskim livadama i baštama. Voli više hladnija mesta sa punim suncem ili polusenkom. Dobro uspeva u rastresitim, vlažnim, dobro dreniranim mestima. Biljka ima žilav beli koren sa uspravnom plavkasto zelenom višegranastom stabljikom. Seme je sitno i crveno smeđe boje.

Kres salata kao mikro bilje

Sama kres salata je deo ljudske ishrane još od antičkih vremena. Stabljika, list i seme kres salate su jestivi ali se samo list i stabljika jedu  sirove u salatama ili koriste u druge kulinarske svrhe. Kao mikro bilje je jedna od popularnijih pošto se zbog ukusa može dodavati uz razna jela čak i pića kod pravljenja biljnih šejkova (poznato je da se od semena prave odlična hladno ceđena ulja). Kres salata je sigurno biljka koju vam preporučujemo ako volite nove i bogate ukuse u vašoj kuhinji, koji vam kao jedan od benefita donose i zdrav organizam. Kad je jednom probate sigurno ćete je uvrstiti u vaš redovan jelovnik.

 

Lekovita svojstva kres salate

Kako je već vekovima poznata kao lekovita biljka, izdvajamo neke od njenih lekovith svojstava.

  • Pomaže kardiovaskularnom sistemu.
  • Korisna je za majke u laktaciji ( ovde bi napomenuli da sama upotreba kres salate nije preporučljiva trudnicama u većim količinama ).
  • Pomaže kod borbe sa upalama.
  • Dobra je za prevenciju osteoporoze.
  • Štiti nervni sistem.
  • Pomaže u lečenju anemije.

Nutritivne vrednosti

Osim prepoznatljivog ljutakstog  ukusa, kres salata je dobar izvor hranjivih sastojaka, vitamina i minerala.

Iznos na

Kalorije 32
% Dnevne vrednosti *
Ukupna masnoća 0,7 g1%
   Zasićene masti 0 g0%
   Polinezasićene masti 0,2 g
   Mononezasićene masti 0,2 g
Holesterol 0 mg0%
Natrijum 14 mg0%
Kalijum 606 mg17%
Ukupni ugljeni hidrati 6 g2%
    Dijetalna vlakna 1,1 g4%
    Šećer 4,4 g
Proteini 2,6 g5%
Vitamin A138%Vitamin C115%
Kalcijum8%Gvožđe7%
Vitamin D0%Vitamin B-610%
Kobalamin0%Magnezijum9%

Izvor nutritivnih vrednosti.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *