Klice

 

Bogate su antioksidansima. 

Zna se da klice lucerke spadaju u namirnice sa najvećom količinom antioksidanasa. Antioksidansi su od suštinske važnosti za poboljšanje imuniteta. Unošenje namirnica bogatih antioksidansima smanjuje rizik od raka, srčanog i moždanog udara.


Pomažu da održite liniju.

Klice lucerke ne samo da imaju fini ukus kad se dodaju u salatu, već i veoma malo kalorija. Bogate su kvalitetnim proteinima i biljnim vlaknima, što je odlično za one koji hoće da održe liniju. Podstiču imunitet. Ispitivanja su pokazala da saponini, materije koje sadrže klice lucerke, igraju ulogu u podsticanju reakcija imunog sistema, povećavajući aktivnost tzv. ćelija-ubica, kao što su T-limfociti i interferoni.

Deluju protivupalno.

Protivupalno delovanje materija koje sadrže klice lucerke smanjuju opšte upalne procese u telu, pa zato povoljno deluju protiv artritisa i drugih hroničnih upalnih procesa u organizmu, uključujući i hronične upalne procese u arterijama, koji doprinose nastanku srčanog i moždanog udara.

Snižavaju loš holesterol.

Ove klice su bogate saponinima, komponentama za koje se smatra da snižavaju “loš” holesterol (LDL), a održavaju pooljne nivoe dobrog holesterola (HDL).

Gode zdravlju srca.

Smatra se da saponini, koje sadrže ove klice, smanjuju sklerotične naslage (otvrdnjavanje arterija) i na druge načine doprinose kardiovaskularnom zdravlju, zato što imaju antiinflamatorna svojstva.

Doprinose zdravlju kostiju. Klice lucerke sadrže prirodni estrogen, tzv. fitoestrogen, za koji se smatra da potpomaže formiranje kostiju i doprinosi povećanju gustine kostiju, pomažući tako u prevenciji osteoporoze.

Pomažu održavanju normalnog nivoa šećera u krvi.

Proučavanja su pokazala da redovna konzumacija klica lucerke može da pomogne u borbi protiv dijabetesa, pošto doprinose da se donekle snizi nivo šećera u krvi. Ovo svojstvo još treba da bude
ispitano.

Doprinose prevenciji malignih promena. 

Klice lucerke bogate su kanavinom, aminokiselinom koja doprinosi prevenciji leukemije, raka pankreasa i debelog creva, kao i fibrocističnh tumora dojke.

2 Replies to “Klice”

 1. Postovani,
  mozete li molim vas javiti cenu i minimalnu kolicinu klica koja je potrebna za porudzbinu? Interesuju me klice lucerke i amaranta.
  Da li imate uslove da posaljete za Beograd?

  1. Šaljemo klice post expresom,poštarina za oko pet kutijica je bila od 270 do 350din,
   Cena jedne kutijice je 250 din i možete poručiti koliko želite. Ima lucerke i amaranta.
   Ja bih vam javila naravno koliko bi vas izašla poštarina kad mi kažu u pošti.
   Naravno tu sam da odgovorim na sva vaša pitanja.
   S poštovanjem
   Snežana Petrović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.