Klice

 

Bogate su antioksidansima. 

Zna se da klice lucerke spadaju u namirnice sa najvećom količinom antioksidanasa. Antioksidansi su od suštinske važnosti za poboljšanje imuniteta. Unošenje namirnica bogatih antioksidansima smanjuje rizik od raka, srčanog i moždanog udara.


Pomažu da održite liniju.

Klice lucerke ne samo da imaju fini ukus kad se dodaju u salatu, već i veoma malo kalorija. Bogate su kvalitetnim proteinima i biljnim vlaknima, što je odlično za one koji hoće da održe liniju. Podstiču imunitet. Ispitivanja su pokazala da saponini, materije koje sadrže klice lucerke, igraju ulogu u podsticanju reakcija imunog sistema, povećavajući aktivnost tzv. ćelija-ubica, kao što su T-limfociti i interferoni.

Deluju protivupalno.

Protivupalno delovanje materija koje sadrže klice lucerke smanjuju opšte upalne procese u telu, pa zato povoljno deluju protiv artritisa i drugih hroničnih upalnih procesa u organizmu, uključujući i hronične upalne procese u arterijama, koji doprinose nastanku srčanog i moždanog udara.

Snižavaju loš holesterol.

Ove klice su bogate saponinima, komponentama za koje se smatra da snižavaju “loš” holesterol (LDL), a održavaju pooljne nivoe dobrog holesterola (HDL).

Gode zdravlju srca.

Smatra se da saponini, koje sadrže ove klice, smanjuju sklerotične naslage (otvrdnjavanje arterija) i na druge načine doprinose kardiovaskularnom zdravlju, zato što imaju antiinflamatorna svojstva.

Doprinose zdravlju kostiju. Klice lucerke sadrže prirodni estrogen, tzv. fitoestrogen, za koji se smatra da potpomaže formiranje kostiju i doprinosi povećanju gustine kostiju, pomažući tako u prevenciji osteoporoze.

Pomažu održavanju normalnog nivoa šećera u krvi.

Proučavanja su pokazala da redovna konzumacija klica lucerke može da pomogne u borbi protiv dijabetesa, pošto doprinose da se donekle snizi nivo šećera u krvi. Ovo svojstvo još treba da bude
ispitano.

Doprinose prevenciji malignih promena. 

Klice lucerke bogate su kanavinom, aminokiselinom koja doprinosi prevenciji leukemije, raka pankreasa i debelog creva, kao i fibrocističnh tumora dojke.

2 Replies to “Klice”

 1. Postovani,
  mozete li molim vas javiti cenu i minimalnu kolicinu klica koja je potrebna za porudzbinu? Interesuju me klice lucerke i amaranta.
  Da li imate uslove da posaljete za Beograd?
  Srdacan pozdrav
  Jasmina Ogrizovic
  063589066

  1. Draga Jasmina!
   Šaljemo klice post expresom,poštarina za oko pet kutijica je bila od 270 do 350din,
   Cena jedne kutijice je 200 din i možete poručiti koliko želite. Ima lucerke i amaranta.
   Ja bih vam javila naravno koliko bi vas izašla poštarina kad mi kažu u pošti.
   Naravno tu sam da odgovorim na sva vaša pitanja.
   S poštovanjem
   Snežana Petrović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *