Grašak (Pisum sativum)

Grašak pored toga što svojom  hrskavošću i dekorativnim izgledom, čini svako jelo ukusnijim i zanimljivijim, sadrži u sebi jedno bogatstvo proteina, vlakana, ugljenih-hidrata, omega-3 kiselina, cinka, gvožđa, magnezijuma, a naročito obiluje vitaminom B (B1, B2, B3, B6).

Pozitivan uticaj graška na zdravlje je ogroman, a evo i nekih obolenja koje sprečava i leči: reguliše nivo šećera u krvi, smanjuje nivo holesterola u krvi, smanjuje rizik od nastanka pojedinih vrsta kancera, odličan je antioksidant, usporava starenje, jača imuni sistem, ima antiupalno dejstvo, utiče na zdravlje kostiju…

Grašak obuzdava apetit, a skoro da nema kalorija, pa bi zbog toga trebalo da se nađe na jelovniku osoba čiji je cilj mršavljenje.

Grašak je odlična prevencija za nastanak bora, bronhitisa, artritisa i kandide, a može se sa razlogom svrstati i u čuvare srca.

Vrhunski kuvari u elitnim restoranima odavno su prepoznali i njegovu dekorativnu kao i nutritivnu vrednost.

 

Razloga i više nego dovoljno za dobrodošlicu grašku na vašu i našu trpezu. Pustite mašti na volju i uživajte u lepoti na vašem tanjiru i prvenstveno zdravlju, jer zdravlje na usta ulazi. Prijatno!

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *