Amarant, štir (Amaranthus retroflexus)

Amarant, štir (Amaranthus retroflexus) – isto kao heljda i kinoa amarant je autohtona žitarica. Po poreklu ne spada u žitarice, ali ima skoro sva svojstva, kao i žitarice. On spada u najstarije žitarice na svetu.

Amarant sadrži esencijalne aminokiseline lizin, metionin i cistein. Od minerala sadrži: sumpor, magnezijum, gvožđe i kalcijum (koji često nedostaju u ishrani žena), zatim kalijum, cink, fosfor, bakar i selen (za zaštitu imuniteta) i male količine natrijuma. Od vitamina sadrži: A, kompleks B vitamina (B1, B2, B3) i E. Značajan je izvor prehrambenih vlakana (gotovo tri puta više nego u pšenici) i fitosterola (biljni spojevi koji smanjuju nivo holesterola u krvi).

Amarant kao mikro biljka pomaže i u sprečavanju niza hroničnih oboljenja kao što su dijabetes, rak, moždani udar i srčane tegobe.

Uz sve gore navedeno amarant jača nervni sistem i mozak, pomaže kod infekcija i daje snagu vašem telu.

Koja su još svojstva amaranta pozitivna na zdravlje?

Žitarica je koja ne sadrži gluten
Antioksidant
Jača imuni system
Jača i čisti krvne sudove
Pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiskaa
Poboljšava vid
Poboljšava varenje
Smanjuje rizik od osteoporoze

Kad je mikro biljka amarant u pitanju nema kraja nabrajanju blagotvornih svojstava. On pomaže u gubljenju kilograma i u održavanju željene kilaže, lako je svarljiv, sprečava opadanje kose i čini da kosa uz njegovu redovnu primenu manje sedi.

Kao dekoracija amarant će zablistati na svakom tanjiru i ukrasiti sva vaša jela svojom prelepom jarko crvenom bojom. Od najednostavnijeg i svakodnevnog obroka načiniće kraljevsko jelo sa kojim možete dočekati i najzahtevnije goste i prosto ih ostaviti bez daha. Kombinacijom amaranta sa klicama alfa – alfa zadovoljavate sva čula i potrebe svog organizma. Ono što je posebno interesantno i što raduje, jeste činjenica da deca sa oduševljenjem reaguju na ovu kombinaciju, amarant – klice alfa alfa. Sviđa im se novina u tanjiru i hrskavi ukus klica izmešan predivnom bojom amaranta. Neizmerno je važno da najmlađima približimo klice i mikro bilje da bi oni od najranijeg doba, prihvatili ovakav način ishrane, kao jednu zdravu naviku od koje će imati benefite kroz ceo život. Prijatno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *